Waarom is aluminium waterdicht?

Wanneer de legering wordt blootgesteld aan water, vormt zich snel een film aluminiumoxide op het oppervlak. De harde oxidelaag is vrij goed bestand tegen verdere corrosie en beschermt het onderliggende metaal.

Waarom is aluminium waterdicht?

Wanneer de legering wordt blootgesteld aan water, vormt zich snel een film aluminiumoxide op het oppervlak. De harde oxidelaag is vrij goed bestand tegen verdere corrosie en beschermt het onderliggende metaal. Bij gebruik van onbehandeld aluminium buiten wordt een dunne oxidelaag op het oppervlak gevormd. Wanneer aluminium in contact komt met zuurstof, vormt zich een oxidelaag, die sterk aan het aluminium oppervlak is bevestigd.

De laag beschermt het metaal tegen verdere aanvallen, waardoor de weerstand tegen corrosie toeneemt. Aluminium kan 10 tot 100 jaar meegaan wanneer het wordt blootgesteld aan buiten. Het is ontworpen om bestand te zijn tegen de weersomstandigheden buiten. Aluminium zal echter na vele jaren ontbinden om korst van de aarde te vormen.

Aluminium heeft een uitstekende corrosiebestendigheid omdat het spontaan een dunne maar effectieve oxidelaag vormt die verdere oxidatie voorkomt. In theorie is aluminiumtape waterdicht omdat er geen water in de aluminiumfolie kan doordringen. Met goede corrosiebestendigheidseigenschappen roest aluminium niet. Aluminium is ongeveer een derde van het gewicht van roestvrij staal - vandaar de reden dat het wordt gebruikt in industrieën zoals vliegtuig- en fietsproductie.

Hopelijk heeft dit overzicht u inzicht gegeven in de fundamentele verschillen tussen aluminium en roestvrij staal - voor meer informatie, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Door zijn lichte gewicht wordt aluminium veel gebruikt in onder andere vliegtuigen, fietsen en auto's. U kunt aluminium in vorm buigen zonder het een stuk gemakkelijker te breken dan roestvrij staal, dat, omdat het moeilijker te vormen is, moeilijker kan zijn om mee te werken. Roestvrij staal is een van de slechtste geleiders van elektriciteit, terwijl aluminium een zeer goede elektrische geleider is.

Vuilophoping op het onbehandelde aluminium oppervlak kan ook de corrosiebestendigheid van het metaal verminderen. Aluminiumtape is dun en lang niet zo plakkerig als andere waterdichte tapes, dit betekent dat als het op een nat oppervlak wordt aangebracht, het vatbaar is voor water eronder, waardoor de dunne lijmlaag van de tape snel faalt. Vanwege de vorming van de oxidelaag is het belangrijk op te merken dat onbehandeld aluminium zijn oorspronkelijke, glanzende oppervlak niet behoudt. Mark helpt bij het ontwikkelen van aluminiumoplossingen voor de bouw van installaties, gebruikmakend van zijn 15 jaar ervaring in samenwerking met ingenieursbureaus Op deze pagina vindt u informatie over de natuurlijke vorming van oxidelaag op aluminium die de corrosiebestendigheid van het metaal verhoogt, evenals informatie over tal van omstandigheden die een negatieve invloed kunnen hebben op de corrosiebestendigheid.

Als er zuurstof is in de omgeving waar aluminium zich bevindt, wordt de oxidelaag hersteld als het aluminium bijvoorbeeld wordt bekrast. Meestal zijn aluminium en roestvrij staal van commerciële kwaliteit vergelijkbaar in prijs per kilogram, maar omdat aluminium lichter is, maakt het het vaak kosteneffectiever. Bij gebruik van onbehandeld aluminium buiten zijn er een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Als onbehandeld aluminium wordt gebruikt in buitenruimtes, is het belangrijk om te weten dat, ondanks de relatief hoge corrosiebestendigheid van aluminium, bepaalde factoren de weerstand van het metaal tegen corrosie beïnvloeden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *